Avsnitt 5: : Melenzane alla Parmigiana (Aubergine á Parmesan)
Välkommen till ännu ett avsnitt av Paulos Kök!
I dagens avsnitt delar Paolo med sig av sitt recept på en italiensk klassiker – Melenzane alla Parmigiana, eller som vi säger på svenska, Aubergine á Parmesan. Detta är en rätt som bjuder på fantastiska smaker av tomat, basilika och krämig mozzarella, perfekt som huvudrätt eller tillbehör.
Recept: Melenzane alla Parmigiana
Portioner: 4–6 personer
Tillagningstid: Cirka 1 timme (exklusive 30 minuters förberedelse av auberginen)
Ingredienser:
6 auberginer
2 burkar hela tomater (à 400 g) eller passerade tomater
2–3 mozzarellor
120 g parmesanost
Färsk basilika
4 vitlöksklyftor
Salt
Solrosolja eller majsolja (för stekning)
Olivolja (till tomatsåsen)
Så här gör du:
1. Förbered tomatsåsen
Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna (delade i två delar).
Tillsätt tomaterna, som du antingen mixar eller mosar med en gaffel om de är hela.
Lägg i färsk basilika och salt.
Låt såsen puttra på svag värme medan du förbereder auberginen.
2. Förbered auberginen
Skär auberginen i skivor och lägg dem på en ren diskhandduk. Strö lite salt över skivorna för att dra ut vattnet.
Låt skivorna ligga i cirka 30 minuter. Torka sedan av dem med en annan handduk.
Stek aubergineskivorna i solrosolja eller majsolja på hög värme tills de får fin färg.
Alternativ: Tillaga aubergineskivorna i en airfryer för en hälsosammare variant. Pensla eller spraya på olja innan tillagning.
3. Montera rätten
Riv parmesanosten och lägg den i en skål.
Ta fram en ugnsform och börja varva ingredienserna:
Första lagret: Aubergineskivor
Andra lagret: Tomatsås
Tredje lagret: Skivad mozzarella
Fjärde lagret: Riven parmesanost
Upprepa tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager tomatsås och parmesanost på toppen.
4. Tillaga i ugnen
Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).
Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills osten smält och fått en gyllene färg.
Serveringstips
Servera Melenzane alla Parmigiana med:
Färsk basilika
Extra riven parmesanost
Ett gott bröd eller som ett tillbehör till kött eller fisk
Buon appetito! 🇮🇹
Tack till våra sponsorer
Ett stort tack till våra sponsorer Vargen & Thor och Järn för att ni gör Paolo’s Kök möjligt. Vill du synas i vårt program? Kontakta oss via Instagram eller vår hemsida.
Se och lyssna på avsnittet här:
🎧 Spotify: Melenzane alla Parmigiana – Paolo’s Kök Avsnitt 5
📺 YouTube: Paolo’s Kök – Avsnitt 5
Följ oss också på sociala medier för bakom kulisserna och mer inspiration:
👉 Instagram Christan: @hackadittliv