Avsnitt 5: : Melenzane alla Parmigiana (Aubergine á Parmesan)

Välkommen till ännu ett avsnitt av Paulos Kök!

I dagens avsnitt delar Paolo med sig av sitt recept på en italiensk klassiker – Melenzane alla Parmigiana, eller som vi säger på svenska, Aubergine á Parmesan. Detta är en rätt som bjuder på fantastiska smaker av tomat, basilika och krämig mozzarella, perfekt som huvudrätt eller tillbehör.


Recept: Melenzane alla Parmigiana

Portioner: 4–6 personer
Tillagningstid: Cirka 1 timme (exklusive 30 minuters förberedelse av auberginen)

Ingredienser:

  • 6 auberginer

  • 2 burkar hela tomater (à 400 g) eller passerade tomater

  • 2–3 mozzarellor

  • 120 g parmesanost

  • Färsk basilika

  • 4 vitlöksklyftor

  • Salt

  • Solrosolja eller majsolja (för stekning)

  • Olivolja (till tomatsåsen)

Så här gör du:

1. Förbered tomatsåsen

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna (delade i två delar).

  2. Tillsätt tomaterna, som du antingen mixar eller mosar med en gaffel om de är hela.

  3. Lägg i färsk basilika och salt.

  4. Låt såsen puttra på svag värme medan du förbereder auberginen.

2. Förbered auberginen

  1. Skär auberginen i skivor och lägg dem på en ren diskhandduk. Strö lite salt över skivorna för att dra ut vattnet.

  2. Låt skivorna ligga i cirka 30 minuter. Torka sedan av dem med en annan handduk.

  3. Stek aubergineskivorna i solrosolja eller majsolja på hög värme tills de får fin färg.

    • Alternativ: Tillaga aubergineskivorna i en airfryer för en hälsosammare variant. Pensla eller spraya på olja innan tillagning.

3. Montera rätten

  1. Riv parmesanosten och lägg den i en skål.

  2. Ta fram en ugnsform och börja varva ingredienserna:

    • Första lagret: Aubergineskivor

    • Andra lagret: Tomatsås

    • Tredje lagret: Skivad mozzarella

    • Fjärde lagret: Riven parmesanost

  3. Upprepa tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager tomatsås och parmesanost på toppen.

4. Tillaga i ugnen

  1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn).

  2. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills osten smält och fått en gyllene färg.

Serveringstips

Servera Melenzane alla Parmigiana med:

  • Färsk basilika

  • Extra riven parmesanost

  • Ett gott bröd eller som ett tillbehör till kött eller fisk

Buon appetito! 🇮🇹

Tack till våra sponsorer

Ett stort tack till våra sponsorer Vargen & Thor och Järn för att ni gör Paolo’s Kök möjligt. Vill du synas i vårt program? Kontakta oss via Instagram eller vår hemsida.

Se och lyssna på avsnittet här:

🎧 Spotify: Melenzane alla Parmigiana – Paolo’s Kök Avsnitt 5
📺 YouTube: Paolo’s Kök – Avsnitt 5


Följ oss också på sociala medier för bakom kulisserna och mer inspiration:

👉 Instagram Christan: @hackadittliv


C.W

Lösningsorienterad och rörlig person som tror på att addera mervärde.

Föregående
Föregående

Avsnitt 6: : Cotoletta alla Neapolitana (Neapolitansk lövbiff)

Nästa
Nästa

Avsnitt 4: En Fräsch Efterrätt från Napoli 🇮🇹