Paolo’s Kök S02E01: Gnocchi a Ragú in Forno – Gnocchi med ragú i ugn

Paolos kök med Christian Wederband

Välkommen tillbaka till Paolo’s Kök!

I premiäravsnittet av säsong 2 bjuder Paolo på en smakrik och värmande rätt – Gnocchi a Ragú in Forno. Denna italienska klassiker är perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. Med mjuk gnocchi, mustig köttsås och härligt smält ost blir detta en rätt som alla vid bordet kommer att älska.


Recept: Gnocchi a Ragú in Forno

Portioner: 4–6 personer
Tillagningstid: Cirka 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

  • Kött och sås

    • 1 kg fläskfilé

    • 4 små tetrapack passerade tomater (t.ex. Mutti)

    • 2 msk koncentrerad tomatpuré

    • 1 gul lök

    • 4 vitlöksklyftor

    • 2 dl rött vin (vitt vin fungerar också)

    • 10 blad färsk basilika

    • 1 dl extra jungfruolivolja

    • Grovmalen svartpeppar

    • Grovsalt

    • Finsalt

  • Gnocchi och topping

    • 2 paket färska gnocchi (t.ex. Giovanni Rana)

    • 2 provola (rökt mozzarella) eller vanlig mozzarella

    • 120 g parmesanost

    • Färsk basilika för garnering

Så här gör du:

1. Förbered ragún

  1. Hacka löken och skala vitlöksklyftorna. Hetta upp en stor panna på medelvärme och tillsätt 1 dl olivolja.

  2. Fräs löken i oljan i cirka 5 minuter tills den blir mjuk och genomskinlig.

  3. Skär fläskfilén i bitar (cirka 3 cm) och lägg i pannan. Höj värmen och fräs köttet i cirka 5 minuter, vänd bitarna kontinuerligt.

  4. Tillsätt grovmalen svartpeppar, en nypa salt och 2 dl rött vin. Låt vinet reducera något.

  5. Tillsätt tomatpurén, passerade tomater och 10 blad färsk basilika.

  6. Sätt på ett lock och låt ragún puttra på låg värme i cirka 45 minuter.

2. Förbered gnocchin

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt 1 msk grovsalt.

  2. När vattnet kokar, lägg i gnocchin. De är färdiga när de flyter upp till ytan (följ anvisningarna på förpackningen).

  3. Häll av gnocchin och ställ åt sidan.

3. Montera och grädda

  1. Sätt ugnen på 180 °C i varmluftsugn (eller 200 °C i vanlig ugn).

  2. Skär provolan eller mozzarellan i strimlor.

  3. Lägg gnocchin i en ugnsform tillsammans med ragún. Toppa med strimlad mozzarella och riv parmesanosten över hela formen.

  4. Dekorera med några färska basilikablad.

  5. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, tills osten är gyllene och bubblig.

4. Servera och njut

  1. Servera direkt från ugnen tillsammans med ett gott italienskt bröd eller en enkel sallad.

  2. Toppa varje portion med extra parmesanost och några basilikablad.

Buon Appetito! 🇮🇹

Paolo’s Kök Säsong 2: Ny säsong, nya smaker

Det här avsnittet sätter tonen för en säsong fylld med genuina italienska recept och matlagningsglädje. Gnocchi a Ragú in Forno är en av de rätter som sammanfattar Paolos filosofi – enkel mat med rika smaker och mycket kärlek.

Tack till våra sponsorer

Ett stort tack till Vargen & Thor och Järn för ert stöd. Vill du synas i Paolo’s Kök? Kontakta oss via Instagram eller vår hemsida.

Se och lyssna på avsnittet här:

🎧 Spotify: Gnocchi a Ragú in Forno – Paolo’s Kök Säsong 2, Avsnitt 1
📺 YouTube: Paolo’s Kök – Säsong 2, Avsnitt 1

Vill du laga fler italienska favoriter? Följ Paolo’s Kök för fler inspirerande recept och tips från det italienska köket. Dela gärna dina matbilder med oss på sociala medier – vi älskar att se era tolkningar! 🍝✨


Följ oss också på sociala medier för bakom kulisserna och mer inspiration:

👉 Instagram Christan: @hackadittliv


C.W

Lösningsorienterad och rörlig person som tror på att addera mervärde.

Föregående
Föregående

Paolo’s Kök S02E02: Frittata di Zucchine con Provola e Parmigiano

Nästa
Nästa

Avsnitt 6: : Cotoletta alla Neapolitana (Neapolitansk lövbiff)